Keuken Val di Nibbio, Toscane

Keuken Val di Nibbio, Toscane,

Ecoplex , MDF in Caparol Gobi 18 gespoten

Bladen: zwart kwartsiet,

Ontwerp en uitvoering: Jan van Tiggelen.
Kwartsiet bladen: Eduardo Querciagrossa, Faenza, Italia

In Italië is de keuken het centrum van het huis. Daar wordt gekookt en ook vaak gegeten. Zo’n keuken moet niet alleen praktisch zijn, maar ook aangenaam in gebruik en aangenaam voor het oog. Het fornuis met ovens staat in deze keuken centraal. Ter weerszijden de bladen van zwart kwartsiet. Bij koelkast eindigend in een wang waarin het blad ahw naar beneden knikt. Aan andere einde bij de deur knikt het blad in zelfde hoek als in deurnis naar de muur. Bijzonder is de wijze waarop Eduardo Querciagrossa het blad heeft uitgevoerd, met een spoelbak geheel in kwartsiet, met accenten van hoogglans en gematteerd die zowel in rand van blad, in blad en in opstaande rand bij muur terugkomen.

Het verrijdbare blok staat in principe tussen de eettafel en aanrecht. Is bedoeld om bijvoorbeeld groenten etc. te snijden en toch met de gasten die aan tafel al van hun aperitief genieten te kunnen praten. Indien nodig kan het opzij worden gerold om nog extra plaatsen voor de dis te creëren.

Dit huis is oorspronkelijk uit 15e eeuw en laatste jaren vakkundig verbouwd met respect voor traditionele wijze van bouwen aangepast aan de eisen van een woning nu. Het plafond in deze keuken wordt gedragen door balken van kastanje die er al van begin af aan in liggen. Zo ook de muur bij raam met “vensterbankjes”.

van ingang keuken
van ingang keuken
keuken
Verrijdbaar blok met laden en kwartsiet blad en onderblad
Keuken in Toscane.
Hoekkast met “Moving Corner” en ladenkast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

keuken
Hoekkast met “Moving Corner” en ladenkast
keuken
Het fornuis staat centraal in aanrecht.
IMG_5205
open vakken bij de deur, in de hoek van de deurnis daar
keuken
Foto:Ellen Brandwijk Photography.
Keuken in gebruik, verrijdbaar blok aan kop van de tafel. Kan worden verplaatst als er meer zitplaatsen nodig zijn aan de tafel.